Fra drift til dype samtaler

Vanligvis leder de WKs byggeplasser. Nå leder de hverandre gjennom coachingsamtaler.

Imran og Thomas har fått prøve seg på både å coache og å bli coachet.

De sitter samlet rundt et bord på brakkeriggen som normalt er hovedkvarter for oppføringen av sentrumsskolene i Sande. Det er dagens siste pause før de skal i en runde til med coaching. I grupper på tre eller fire er det en som coaches av en annen, mens en tredje er observatør. 

Og hva er egentlig coaching? En av deltagerne, Thomas Thauland Nilsen har en klar definisjon:
– Coaching er å få rettledning i hvordan man kan fikse utfordringene selv. Da vi startet i dag var vi mest opptatt av de håndfaste, konkrete utfordringene vi hadde. De som ligger oppe i dagen. Men vi skal jo dypere enn det, sier Thomas Thauland Nilsen.

Hans kollega Imran Irshad fortsetter:

– Målet er å grave seg forbi det overfladiske og ned til de egentlige utfordringene som vi kanskje selv ikke er helt klar over engang. Det er en treningssak å få det til, men jeg synes vi har blitt mye bedre bare i dag, fortsetter han. 

 En del av VOKS i WK

Fellesnevneren for alle rundt bordet er at de deltar på VOKS i WK. Det er et internt lederutviklingsprogram som vanligvis går over et år, men som under pandemien har strukket seg ut i tid. Lederprogrammet starter med at hver deltager lager sin utviklingsplan hvor de definerer hva de er gode på, hva de skal bli bedre på og hvordan de setter seg konkrete mål. Lederprogrammet tar inn 10 personer hvert år hvor alle som har ambisjoner og lyst til å vokse i egen rolle, får mulighet til å delta. Her kommer medarbeidere fra ulike avdelinger og prosjekter tett på hverandre. Voks i WK blir en god arena for å dele kompetanse og erfaringer og ikke minst ha en åpent rom for å snakke om så vel styrker som svakheter.  

 – For å kunne snakke så åpent om ting som vi har gjort i dag, er vi helt avhengige av tillit til hverandre. Det vi snakker om blir i gruppen. I dag har det egentlig vært overraskende lett å åpne seg. Vi stoler på hverandre, sier Stian Bergsveen. 

Stian er fornøyd med åpenheten og tryggheten gruppa har klart å skape.

WK er opptatt av at verdiene åpen, solid og engasjert skal være aktive og levende. VOKS i WK er derfor en viktig arena hvor man både iverksetter konkrete planer for egen lederutvikling, men også får hjelp til å leve etter verdiene selskapet styrer ut fra. Kommunikasjon står helt sentralt i dette. 

Coaching en del av verktøykassa

– Kommunikasjon er et enormt stort arbeidsområde, og i sesjonen i dag snakker vi om å dele kommunikasjon i to. Vi ønsker at alle som jobber her i WK skal være vant med å gi hverandre feedback som går konkret på atferd. Det kan for eksempel være hvordan du ledet et møte, hvordan du snakket med en underentreprenør eller at du snakker for lavt. Alt vi sier til hverandre skal være med god hensikt. Vi snakker ikke om ris eller ros, vi snakker om feedback. Du blir sett hver dag av folk rundt deg, hvorfor ikke benytte innspill fra dine kollegaer? Vi håper at vi har etablert en åpenhet der slik feedback ikke oppleves som kritikk og at man går i forsvar, sier HR-leder Hilde Glenne. 

Det er den andre måten å kommunisere på de trener på i dag. 

– Coaching er en kommunikasjonsform for å komme tett på og finne skjulte talenter. Det er en litt mer avansert form for kommunikasjon og derfor er det viktig å øve på både å bli coachet, og å coache andre. Den som coacher skal ha en trygghet og ro slik at den du coacher blir trygg på deg og tør å åpne seg. Først da kan vi begynne å se gjennom ordene, grave dypere og utfordre det bestående. Vi jobber i sirkelen trygghet – utfordring – utvikling. Dette er fundamentet for å få til en reell utvikling i en coachingsamtale. Samtidig vet vi at det alltid går an å utvikle seg som coach. Det er et eget fag og noe man må trene mye på for å beherske, sier Hilde. 

Hilde og deltagerne i Voks oppsummerer dagen.

Å åpne opp for de underliggende utfordringene kan også være slitsomt. 

– Dette er en påkjenning. Jeg må jo svare på ting og sette ord på følelser og opplevelser som kanskje ligger i underbevisstheten. Poenget her er å finne ut hva vi kan gjøre med egen adferd og holdninger for å løse problemene vi har. Da blir det personlig, sier Thomas. 

Samtidig merker han resultater. Ikke bare gjennom coaching, men gjennom hele VOKS-løpet. 

 – VOKS har hjulpet meg til å se meg selv utenfra. Jeg har blitt mer oppmerksom på hvordan andre oppfatter og ser meg. Det er et bra verktøy å ha med seg videre, avslutter Thomas. 

Voks har to samlinger igjen i år før et nytt kull starter opp høsten 2022. 

forsideGunnar Bækkevold