WK flagger for mangfold og inkludering
For første gang i WKs historie flagger alle byggeplasser i år med Pride-flagg i hele juni. Mangfold og inkludering skal også markeres på flere måter i tiden fremover.
– Vi flagger rett og slett fordi vi ønsker å benytte anledningen Pride gir oss til å markere hvor viktig det er å inkludere alle. Å flagge gjør vår policy godt synlig. Uavhengig av hvilken seksuell legning du har, skal alle oppleve samme rammer for trygghet og muligheter hos oss, sier daglig leder i WK, Erlend Wegger.
Han mener bransjen i sin natur har mye mangfoldighet i seg. Vi har nemlig en lang tradisjon for at arbeidere fra mange ulike land, kulturer og religiøs bakgrunn jobber på byggeplasser rundt i Norge. Samtidig finnes det utfordringer også i bygg og anlegg.
– Det er viktig å markere at vi ikke er i mål. Vi kan nok fortsatt slite med sjargong og uttrykk som virker ekskluderende, både for ikke-etnisk norske, for personer med ulike kjønnsidentiteter og for kvinner. Selv om folk ikke nødvendigvis mener noe vondt med det de sier, er det viktig at vi er bevisst på hvilke ord vi bruker, nettopp for ikke å støte noen eller skape usikkerhet. Det er for eksempel heldigvis lenge siden bilder av lettkledde kvinner ble borte fra garderobene, sier Erlend.
Viktig webinar
I 2020 ble WK partnere i Diversitas, som et ledd i arbeidet for mangfold og inkludering på byggeplassen. Sammen med sine 33 partnere i bransjen gjør de det de kan for å få oppmerksomhet om dette arbeidet.
– Dette arbeidet kan vi ikke stå alene i. For oss er det viktig å jobbe i fellesskap i bransjen. Her får vi en arena hvor vi tar med oss innspill hjem igjen til vår organisasjon, samtidig som vi komme med våre betraktninger og lufte våre utfordringer, fortsetter Erlend.
I begynnelsen av juni arrangerte Diversitas et åpent Pride-webinar om utenforskap. Der fikk webinardeltagerne møte Stian Grastveit, tidligere topidrettsutøver og homofil. Grastveits personlige skildringer av å føle seg utenfor helt siden barneskolealder, gjorde inntrykk på Erlend:
– Stian fikk tydelig frem noen av utfordringene han har møtt som homofil opp igjennom. Det er så viktig at dette synliggjøres, det bidrar til økt forståelse og på sikt en holdningsendring.
Trygt miljø
Erlend får naturlig nok støtte av sine to avdelingsledere. Espen Hobber Nilsen i Oslo er opptatt av at en Pridemarkerking bidrar til et mer inkluderende arbeidsmiljø.
– Alle skal føle seg velkomne og aksepterte, uavhengig av legning og identitet. Det er viktig for oss å skape et trygt miljø som er for alle, da motiveres vi også lettere til å dra i samme retning, sier Espen.
Også Nils-Jørgen Danielsen i Tønsberg er opptatt av at alle mennesker skal være trygge nok til å være seg selv. Selv om han har respekt for at mennesker velger å ikke komme ut offentlig med sin legning, er det et symptom på at noe er feil samfunnet vårt.
– Alle mennesker har samme verdi, det er det dette handler om. Om du er grønn, blå eller gul – uavhengig av hva du tror på og uavhengig av legning, hos oss skal du kunne være åpen om det og føle deg hjemme. Opplevelsen min er at de fleste skeive som kommer ut får god støtte blant venner og familie. Men i samfunnsbildet finnes det dessverre fortsatt alt for mange eksempler på hatefulle ytringer, jeg kan forstå at det er vanskelig å komme ut. Men det burde ikke være sånn. Det beste er når folk kan leve ut den de faktisk er, sier Nils-Jørgen.
Mer dynamikk
Ulikheter gir mer variasjon og større perspektiv, noe som i økende grad er viktig i arbeidslivet. Team kan også bli mer effektive når de er mangfoldige, men det skjer ikke av seg selv, hele tiden må det jobbes med inkludering og respekt for ulike synsvinkler. Espen synes WK har kommet langt.
– Ved å omfavne ulikheter kan vi skape et enda sterkere og mer dynamisk fellesskap. Vi er godt på vei i mangfoldsarbeidet, med en arbeidsplass hvor våre ansatte kan være seg selv fullt ut. Det er helt sikkert områder å forbedre oss på, men jeg tror at vi evner å lytte og tilpasse oss raskt ved behov. Det gjør oss sterkere og mer dynamiske som fellesskap, sier Espen.
Hvordan kan vi best støtte opp under budskapet fra Diversitas om at «Byggebransjen er for alle?
– Ved å aktivt fremme mangfold og inkludering i alt vi gjør, fra rekruttering og opplæring til arbeidspraksis og kultur. Vi må være åpne om at vi er forskjellige, være nysgjerrige og lytte til den andre.
– Det er viktig å presisere at alle markeringer er høyst frivillige hos oss, vi har så langt opplevd god oppslutning og setter pris på at mange av våre ansatte har blitt med på flere av disse initiativene, avslutter Erlend.