Kranselag på Åskollen
WK bygger produksjonslokale og fryselager for Constellation Cold Logistics på Åskollen. Prosjektet har kommet så langt at det onsdag i forrige uke var tid for kranselag.
Tradisjonen tro er ei gran trygt plassert på byggets høyeste punkt. Der står den for å symbolisere at bygget er tett, har nådd sin maksimale høyde og at byggherre har invitert til fest. Hvis det går mer enn en uke fra bygget er tett til det kommer en invitasjon fra byggherre, henges det opp en «fillemann» i stedet for ei gran.
– Kranselag er ingen selvfølge lengre, at det er helgrilla gris med fullt tilbehør som står på menyen, er i hvert fall ikke vanlig. Så dette er et stort pluss til byggherre, sier Michael Ludvigsen som er anleggsleder på prosjektet.
Flinke folk
Tradisjonen kan spores tilbake til Sentral-Europa og midten av 1400-tallet. Hele veien har hensikten vært å takke håndverkere for arbeidet som er lagt ned i bygget. Det er det all grunn til i også dette prosjektet, skal vi tro Michael:
– Her har det vært mye flinke folk i arbeid. Underentreprenørene her er veldig gode å samarbeide med, i tillegg til å levere bra kvalitet. Se bare på gulvene her for eksempel – det er grovstøpt, men ser altså så bra ut, skryter Michael.
Bygget er deleid av Format Eiendom, mens Constellation Cold Logistics eier 60 prosent. Underselskapet Constellation Cold Logistics Tønsberg vil leie og drifte bygget.
Omvendt bygg
Å bygge et fryselager gir noen andre forutsetninger enn et konvensjonelt bygg. En ting er alt som skal opp av teknisk anlegg, av både kjøleteknikk, automatiske systemer og brannteknisk.
I stedet for å holde varmen inne i et bygg, skal nå kulden holdes inne.
– Mye av det vi bygger her blir motsatt av et vanlig bygg. Her må vi for eksempel opprette kuldemembran, isolasjon og evig varme for å unngå permafrost, sier prosjektleder Geir Wegger.
Geir og Michael har begge lang erfaring fra bransjen, både innen næringsbygg og bolig. Variasjon og nye utfordringer er med på å inspirere de til å finne de beste løsningene. I dette prosjektet er nettopp det å bevare kulde i bygget en sånn utfordring.
– Det er noe av det som gjør prosjektet ekstra morsomt og spennende. Vi må tenke litt omvendt om overganger. Så får vi også innsikt i hva som kreves for matproduksjon, logistikk og lagring, det er også interressant, utdyper Michael.
Krevende grunnforhold har gjort det nødvendig å banke nærmere 15 kilometer med peler under bygget. I tillegg dimensjoneres gulvene for å tåle maskiner på over 40 tonn.
Nå er det meste av tekniske fag i gang, både elektriker, rørlegger og kjøleteknisk jobber nå på prosjektet. Bygget står klar til drift i løpet av våren 2024.