Mistet halvparten av tømrerne - beholdt fremdriftsplanen
WK Entreprenør lå godt i rute på rehabiliteringen av Oppsal Arena. Men med korona forsvant halvparten av tømrerne nærmest over natta. Likevel har bedriften sikret fremdriften - og løsningen er utradisjonell.
12. mars ble Norge skrudd av. WK stod midt i et stort rehabiliteringsprosjekt av Oppsal Arena med ferdigstillelse 28. august. Ganske umiddelbart fikk de beskjed om at underentreprenører ikke ville være i stand til å levere avtalt arbeidskraft. På bare noen få dager gikk tømrerbemanningen på prosjektet fra 14 ned til seks.
«Enkel» løsning
Med prosjektleder Espen Hobber Nilsen i spissen hadde ikke WK noe annet valg enn å møte den nye hverdagen på en kreativ måte.
– God planlegging er nøkkelen for å fortsatt levere dette prosjektet til rett tid. Vi gikk nøye gjennom fremdriftsplanen for å finne ut av hvilke aktiviteter som kunne gjøres senere uten å påvirke sluttdatoen, sier Espen.
I tillegg måtte han finne ny arbeidskraft. Svaret på utfordringen ble å se innover i bedriften. Flere formenn og anleggsledere har faglig bakgrunn som tømrere, med nødvendig kompetanse og erfaring til å gå inn i rollen. Dermed opprettholdes de mest kritiske aktivitetene.
– Det har fungert veldig bra! Vi var litt forsiktige og skeptiske i starten, men ser at våre egne funksjonærer leverer håndverk etter standardene vi har. I tillegg synes de det er både gøy å svinge seg rundt, og ikke minst viktig å ta i et tak, sier Espen.
Fra driftsleder til snekker
Daniel Meyer jobber til daglig som driftsleder og er nettopp ferdig med å overlevere 51 leiligheter på Oksenøya. For første gang på ti år er han tilbake som snekker. Oppgaven er bjelkelag til arenaens tribune.
– Dette er helt konge! Jeg har null ansvar for annet enn mitt eget arbeid, og slipper å tenke på telefoner og e-post. For meg er dette som en herlig pause, noe jeg virkelig trengte etter en veldig hektisk sluttfase på Fornebu, sier Daniel.
Han kjenner mange i bransjen som er berørt av permitteringer og mener at WK har løst dagens utfordringer på en måte flere burde etterfølge.
– Dette er et flott tiltak, og veldig bra løst fra WKs side. Samtidig er vi jo heldige som har såpass mange formenn og driftsledere som også kan faget, sier Daniel.
Og egen innsats er han godt fornøyd med:
– Jeg er litt stiv og støl, men absolutt ikke rusten. Snekring har jeg vokst opp med. Det eneste som er dumt er at den ti år gamle snekkerbuksa ikke er i nærheten av å passe, nå må jeg bruke størrelse presenning, ler Daniel.
Benytter situasjonen
Prosjektleder Espen drar sammenligninger med storsamfunnet – som bidrar med dugnad og solidaritet for å få hjulene til å gå rundt. Hele WK er innstilt på å gjøre en ekstra innsats for å komme seg gjennom de neste månedene.
– Jeg vil virkelig skryte av alle involverte her på Oppsal. Funksjonærer og formenn har stått så bra i denne situasjonen og usikkerheten som er akkurat nå. Det er vanskelig å vite hva som skjer fra uke til uke, for eksempel når leverandører faktisk får til å komme. Vi må snu oss rundt og finne nye løsninger hele tiden. Men dette kjennetegner oss i WK, vi er løsningsorienterte og ordner opp, sier Espen.
Han er også opptatt av å finne muligheter i en tid hvor hele samfunnet møter motgang.
– En sånn fase vi går gjennom nå er en unik mulighet til å bygge lag på en god måte. Vi står sterkere sammen nå enn før koronaen endret hverdagen vår, avslutter Espen.