Supervikarene stempler ut
I hele sommer har Marthe (21), Mathias (21) og Vilde (24) holdt fortet i rekordprosjektet Hogsnes Helsehus. Prosjektkoordinator Julien Piombino er imponert.
På anleggsriggen tilknyttet Hogsnes Helsehus jobber tre ferievikarer og sjefen deres prosjektkoordinator Julien.
– I tre uker i sommer var det bare oss fire fra WK her på byggeplassen. Vi har holdt fortet og opprettholdt full drift sammen med våre underentreprenører, sier Julien. Og det er ingen tvil om at han er fornøyd:
– Hvis disse tre hadde vært ferdige med studiene sine ville jeg ansatt de på flekken!
Fikk fort ansvar
Selv om læringskurven har vært bratt, har den jo startet et sted. WK er opptatt av å gi ansvar og frihet til de som viser at de ønsker det. Det er en fellesnevner hos de tre sommervikarene.
– Til å begynne med kunne det være perioder der jeg ikke hadde veldig mye å gjøre. Men de måtte jo finne passende arbeidsoppgaver til oss og kartlegge hva vi var i stand til å bidra med. Dette gjorde at jeg fikk oppgaver som utfordret meg, sier Vilde.
Vilde Hem studerer industriell økonomi- og teknologiledelse på NTNU i Trondheim og vil bli sivilingeniør innen datateknologi. Hun var nyskgjerrig på hva hun kan brukes til utenom de store konsulenthusene og hun har fått svar:
– Jeg har virkelig sett at dette er en bransje jeg kan jobbe i. Blant annet har jeg fått være med å bestemme hvilken programvare som skal støtte KS-systemet vårt og jobbe konkret rundt kvalitetssikring av arbeid gjort av underentreprenører.
En rolle innenfor kvalitetssikring kan være krevende når man ikke har mye erfaring fra bygg og anlegg. Da har det vært godt å ha støtte i andre kollegaer.
– Det har vært avgjørende å ha Mathias og Marthe der. Både med tanke på trivsel, men også å ha noen å stille de dumme spørsmålene til. Samtidig har jeg opplevd god støtte og tillit fra både anleggsledere og Julien, sier Vilde.
Viktig med praksis
Mathias Fon Heierstad jobber med sin masterutdanning innen bygg- og miljøteknikk på NTNU i Trondheim. For han er det uvurderlig å få relevant og praktisk erfaring. Han var bevisst på valget av WK som arbeidsgiver:
– Jeg fikk anbefaling fra andre om at det er mye verdi i å få seg sommerjobb hos en stor aktør, men ikke blant de aller største entreprenørene i Norge. Hos litt mindre aktører kommer man nærmere det som skjer og får mer relevant erfaring.
Han har i løpet av perioden hos WK markert ut tegninger for gravemaskinførere og jobbet mye med kvalitetssikring av de mer enn 500 pælene som må på plass for å sikre fundamentet helsehuset skal hvile på.
Særlig uka uten de faste anleggslederene ble lærerik for Mathias:
– Da ble jeg høyrehånden til Julien og jobbet som fungerende anleggsleder med god støtte fra han. Vi holdt fremdriftsmøter med underentreprenører, jobbet med logistikk og planlegging og kom veldig tett på prosjektledelsen. Det var lærerikt, sier Mathias som kan tenke seg en lignende jobb når han er ferdig utdannet.
Tatt på alvor
Marthe Bøe Ludvigsen er sommervikar i WK for andre gang. Hun setter ekstra pris på praksiserfaring når masterløpet i fysikk og matematikk (NTNU) er såpass teoretisk. I fjor jobbet hun mest på byggeplass med å montere gjerder og markere opp parkeringsplasser. I år er hun mye tettere på prosjektledelsen.
– Jeg har fått mye mer ansvar enn jeg trodde jeg ville få. Jeg gikk inn i en rolle som HMS/KS-ansvarlig, og setter pris på at for eksempel anleggslederen kom til meg da han lurte på noe, når det er fort gjort å overse en student og gå til min leder i stedet. Alle oppgavene jeg fikk hadde en betydning for prosjektet, og vi ble absolutt tatt på alvor. Flere studievenner jeg har snakket med har ikke fått den samme reelle praksiserfaringen, men blitt satt til møtereferat og case-studier, sier Marthe.
Læring begge veier
Felles for alle er at de har fått utfordringer - og tatt utfordringene.
– Vi ser veldig fort om de som kommer inn her har entusiasme, kunnskap og ro til å gå inn i oppgavene vi gir dem. Hvis de trives med å takle ansvar, så får de mer. Det er en velutprøvd WK-strategi, sier Julien.
Det er ikke bare supervikarene som har lært. Også Julien sitter igjen med nye impulser etter sommerperioden:. – Jeg har lært at jeg kan delegere mer. Vi valgte å ha full drift på byggeplassen i sommer samtidig som vi skulle avvikle ferie. Det gjorde at jeg fikk kniven på strupen og ble ekstra avhengig av sommervikarene. Første gangen jeg ga Mathias en oppgave jeg egentlig ville gjøre selv var det litt vondt. Men han taklet det svært godt. Etter den opplevelsen har det bare vært deilig å delegere til han og de andre, sier Julien.
Neste sommer kan fort trioen være tilbake:
– Jeg kan veldig gjerne tenke meg tilbake. Neste sommer er det tørt bygg med tømrerarbeid og helt andre fagområder å bli kjent med, avslutter Mathias.